Header Ads

Zakuszka sülttel és májjal, zacskóban sült krumplival

A gombás zakuszka elkészítését már csak emlékeztetőül írom le, hiszen szeptember óta üvegekben vár sorsára.

A képen friss korában látható, mikor kollégánk kezéből csavartuk ki a tányért egy fotózás erejéig. Mert elfelejtettem lefotózni mielőtt üvegekbe került, a többi tányérból meg már elfogyott.

Azért így is sikerült elgondolkodnom, hogyan egészítsem ki az ételt ideális húsos kiegészítéssel. Végül egy húsos - májas kombináció mellett döntöttem. Kicsit gondolkodtam azon, hogy esetleg kéne közéjük egy szelet sült hal is... Végül letettem róla.

Hozzávalók a zakuszkához:

  • 3 kg pirosra érett kápia és pritamin paprika vegyesen,
  • 4 kg padlizsán felkockázva,
  • 60 dkg vargánya és rókagomba vegyesen, apróra vágva (elhagyható, vagy shiitake gombával helyettesíthető; ha szárított 5-6 dkg elegendő, de be kell áztatni elkészítés előtt),
  • 1 kg zsenge trombitatök (cukkini is jó) felkockázva,
  • 4 nagy fej lilahagyma apróra vágva,
  • 3 fej fokhagyma vékony csíkokra vágva,
  • 8 evőkanál adalékmentes parajdi bányasó,
  • 12+4 evőkanál sütő-főző olívaolaj,
  • 2 evőkanál szumák.

Elkészítése:

A paprikákat egyben megsütjük - só nélkül - úgy, hogy pici olajat teszünk alá. Mikor kész lehúzzuk a paprikák héját. Érdemes a paprikát előtte pár percre nejlonzacskóba tenni, úgy könnyebb a héj lehúzása.

Közben egy másik edényben feltesszük a padlizsánokat 12 evőkanál olajjal és 4 evőkanál sóval. A sótól a padlizsán is könnyebben puhul, hamarabb összeesik. Rendszeres kevergetés közben készült majdnem készre.

A harmadik edénybe került 4 evőkanál olajra a hagyma. Mikor már üvegessé vált a hagyma hozzákeverjük a 4 evőkanál sót, a fokhagymát és a gombát. Amint a gomba levet ereszt hozzákeverjük a felkockázott tököt és a szumákot. Nagyjából 20 percig főzzük, majd összekeverjük a meghámozott, kicsumázott paprikával.

Végül hozzákeverjük a megrogyott padlizsánt. További kevergetés mellett még 15-20 percig készült. A fenti képen lévő étel 5 perccel az összerakás után lett kiszedve. A végeredmény krémesebb ennél. Az étel hozzáadott víz nélkül készült.

Hozzávalók a húsos kiegészítéshez:

  • fejenként 1 szelet csirkemell, vagy pulykamell,
  • fejenként 1 db pecsenyemáj,
  • kacsa, vagy libazsír,
  • adalékmentes só ízlés szerint.

Elkészítése:

Sült:
A megmosott szeleteket sóval bedörzsöljük. A só mennyisége kb. fele annak, ahogyan a zöldségeket szoktuk sózni! Kizsírozott tepsiben 160 fokra előmelegített sütőben fólia alatt sül fél óráig. Ezután a fóliát levesszük, a húsokat megfordítjuk és 180 fokon készre sütjük.

Pecsenyemáj:
A májakat forró zsírba tesszük. Sózni csak a kész májat szabad. Oldalanként kb. 3 percig sütjük.

Köret:

Zacskóban sült krumpli

A megmosott, még vizes, nagyjából egyforma méretű krumplikat barna papírzacskóba tesszük, majd így a minden tűzhelyhez járó lapos tepsire. Előmelegített sütőben 20-30 percig sül a krumpli méretétől függően.

A barna (félfamentes) zacskó nem gyullad ki gázsütőben sem, viszont olyan ízt ad a krumplinak, mintha az parázson sült volna.

Tálalása:

A héjában sült krumplikat nem szoktuk meghámozni. Felvágni is csak akkor - már készen - ha nagyok. A krumpli mellé tesszük a sült combot, rá a májat, majd beterítjük a felforrósított gombás zakuszkával.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.