Komplett ebéd egy libalevesből
Kezdjük az elején: a libahúsból készült leves az egyik legfinomabb és az egyik legjobban regeneráló hatású étel. Segít felépülni a psoriasisból és más betegségekből.
Sokan hiszik azt, hogy a vörös hús nem egészséges - de vérszegény, valamikor sokat betegeskedő gyerek voltam. Saját magamon tapasztalak alapján hamar rájöttem, hogy ez tévhit.
A libahús nagyon egészséges. Beltartalma a marhahúsét közelíti. Ráadásul finom. Ez az ebéd egy hagyományos leves és édesanyám kreatív konyhájának kombinációjából született.
Az egy óra után kinyitjuk a kuktát és egy sültes villával, vagy egy hegyes késsel megszúrjuk a húst:
Keverés után legalább 60 percet pihentetjük. Ez után a palacsintasütőt felforrósítjuk, kenőtollal elkenjük benne a zsiradékot. Egyszerre egy kis merőkanálnyi masszát öntünk bele.
Az edényt megforgatjuk, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön. A tésztát nem túl erős hőnél sütjük, ha az alsó fele pirulni kezd, lapáttal megfordítjuk. A másik oldalán már pillanatok alatt pirul.
Ez a mennyiség 12 palacsintához való. A palacsintákat hármasával feltekerjük, kb. 1 cm széles karikára vágjuk.
A juhtúró tetejére tesszük a felszeletelt húst, arra a tejföl felét, majd a zöldségeket, a vágott hagymát és a zellerzöldet. A zöldségeket meglocsoljuk a maradék tejföllel, megszórjuk a reszelt sajttal.
Az ételt előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk a frissen vágott petrezselyemmel.
Ez az étel zöldséglevesből ovo-lakto vegetáriánusoknak készíthető el.
Sokan hiszik azt, hogy a vörös hús nem egészséges - de vérszegény, valamikor sokat betegeskedő gyerek voltam. Saját magamon tapasztalak alapján hamar rájöttem, hogy ez tévhit.
A libahús nagyon egészséges. Beltartalma a marhahúsét közelíti. Ráadásul finom. Ez az ebéd egy hagyományos leves és édesanyám kreatív konyhájának kombinációjából született.
Hozzávalók a leveshez:
- 1-1,5 kg zsírjától megfosztott libamell,
- 1-1,5 kg kisebb krumpli, alaposan megmosva, héjastól,
- 2-3 csomag leveszöldség, kiegészítésekkel, karikára, vagy kockára vágva: répa, petrezselyemgyökér, zellergumó, karalábé, pasztinák, csicsóka közül az legyen benne, ami az évszaknak megfelel. (nyáron nincs pasztinák és csicsóka, télen ritka a karalábé),
- zellerzöld és petrezselyemzöld, ha rajta van a zöldségen akkor mind, ha külön kell venni, 1 csokor zellerzöld, 2 csokor petrezselyemzöld,
- 2-3 fej közepes vöröshagyma, egészben, alaposan megmosva, a gyökér felőli kemény részt rajta kell hagyni.
- 1 teáskanál zsiradék (ez a libamell frissen kisütött bőrös hájából a legjobb),
- 0,5 teáskanál pirospaprika,
- felhasznált kiló alapanyagonként 1 evőkanál adalékmentes só,
- 4-6 liter víz.
Elkészítése:
A húst egyben feltesszük főni. Nyugodtan feltehetjük hideg vízben, mert most fontosabb, hogy a lé igazán hús és zöldségízű legyen. Mikor a víz felforr a lehető legkisebb lángon főzzük tovább. Ha kuktában fő, a sistergés után egy óra alatt kész annyira, hogy folytathatjuk.Az egy óra után kinyitjuk a kuktát és egy sültes villával, vagy egy hegyes késsel megszúrjuk a húst:
- Ha már nagyjából puha, mellétesszük a krumplit és kb. 20 percig főzzük még. Ezután kerül bele a hagyma, a felkarikázott zöldségek, és a zellerzöld nagyja. Ezekkel még 10 percig főzzük.
- Ha még nem elég puha, mellétesszük a krumplit, és fél órát főzzük, majd kivesszük a krumplikat és hozzátesszük a zöldséget, a hagymát és a zelllerzöld nagyját.
Levesbetét, sós palacsinta hozzávalók:
- 2 db tojás
- 1 késhegynyi só
- 4 dl szódavíz
- 15 dkg liszt
- kevés olaj, vagy libazsír
Levesbetét elkészítése:
A tojásokat a sóval, a folyadék felével és a liszttel mély tálban jól elkeverjük, hozzáadjuk a többi folyadékot, és csomómentesre kidolgozzuk, hogy tejszínsűrűségű legyen. (Ha túl sűrű, szódavízzel hígítjuk. Ha gyenge a tészta, még egy tojással vagy kevés tésztával elkevert liszttel sűrítjük.)Keverés után legalább 60 percet pihentetjük. Ez után a palacsintasütőt felforrósítjuk, kenőtollal elkenjük benne a zsiradékot. Egyszerre egy kis merőkanálnyi masszát öntünk bele.
Az edényt megforgatjuk, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön. A tésztát nem túl erős hőnél sütjük, ha az alsó fele pirulni kezd, lapáttal megfordítjuk. A másik oldalán már pillanatok alatt pirul.
Ez a mennyiség 12 palacsintához való. A palacsintákat hármasával feltekerjük, kb. 1 cm széles karikára vágjuk.
A leves tálalása:
A leszűrt levest, a felkarikázott palacsintákat, az egyik csomag petrezselyem apróra vágott zöldjét, egy szál apróra vágott zellerzöldet kínáljuk fel. Ízlés szerint vékony karikára vágott csípős paprikát is kínálhatunk hozzá.A második fogás hozzávalói:
- A levesből kivett krumpli héj nélkül felkarikázva,
- a levesből kivett hús szeletelve,
- a levesből kivett főtt hagyma vágva,
- a levesből kivett zöldségek és zellerzöld, utóbbi laskára vágva,
- 30-50 dkg juhtúró,
- 3-5 dl tejföl,
- 10-15 dkg reszelt sajt,
- 1 csomag vágott petrezselyemzöld,
- kevés zsiradék.
Elkészítése:
Egy tepsit kevés zsiradékkal kikenünk. Beletesszük a karikára vágott krumplit, majd megszórjuk morzsolt juhtúróval.A juhtúró tetejére tesszük a felszeletelt húst, arra a tejföl felét, majd a zöldségeket, a vágott hagymát és a zellerzöldet. A zöldségeket meglocsoljuk a maradék tejföllel, megszórjuk a reszelt sajttal.
Az ételt előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk a frissen vágott petrezselyemmel.
Ez az étel zöldséglevesből ovo-lakto vegetáriánusoknak készíthető el.
Nincsenek megjegyzések: