Répaleves csirkeaprólékkal, babfőzelék csalós füstölthússal
Eredetileg bablevesre gondoltam, de a bab annyira elszínezi a levest, hogy ezek a tarka gyönyörűségek nem látszottak volna benne. Ezért egy nagyon egyszerű levest készítettem színes répákból, tarka céklából, gyenge lilahagyma alapon a főzelék elé.
Közben egy másik edényben feltettem 5 liter vizet. Ebbe beletettem a csirke aprólékot a máj kivételével és a só másik felével. Kis lángon hagytam főni egy órát.
Mikor kész lett a hús, hozzákevertem az előre dinsztelt zöldségeket és a csirkemájat. Még 10 percig főttek együtt.
Aki tésztával szereti, a tányérjába tesz a nyers tésztából, majd ráteszi a forró levest és a kiválasztott fűszereket.
Keverés után mire a leves kicsit hűl, a tészta is pont kész.
A fenti képen látható álomszép tallérbabokhoz nem könnyű hozzájutni, mivel egyetlen ember hozza a piacra. Becenevén Babocska Jani. Gyorsan fővő, vékonyhéjú bab, szélmentes, nem puffaszt. Ebből egy kilónyi igen szép mennyiség, mert nagyon megduzzad főzés közben.
Alapnak padlizsánpürét gondoltam, mivel sokkal finomabb, pláne egészségesebb mint a rántás.
Most, hogy leírtam az összetevőket, biztosan neked is feltűnik kedves olvasóm, hogy mind a levesben, mind a főzelékben van szumák. Ennek az az oka, hogy egyre több ember van, aki bizonyos ételeket, összetevőket nehezen emészt. A szumák egyik jó tulajdonsága, hogy könnyíti az emésztést. Nemcsak az ételben, hanem az étel mellé teaként is fogyasztható. Íze enyhén savanykás, kellemes.
A tallérbabot négyszeres vízben só nélkül puhára főztem. A babhoz a babérlevelet és a csokorra kötött tárkonyt tettem a főzővízbe. Az így elkészült bab levét a főzéshez külön leszűrtem.
Míg a bab és a pulyka békésen főttek egy másik edényben két evőkanálnyi olajon a fokhagymát fehéredésig megfuttattam, majd hozzákevertem az olajjal eltett padlizsánpürét és az összes nem füstölt sóval, a borssal és a szumákkal kevergetés közben, lassú tűzön megmelegítettem.
A megmelegített padlizsánpürét felengedtem a bab levével és annyi előre melegített vízzel amitől hígabb főzelék állaga lett. Ekkor belekevertem a babot, újraforraltam és még 5 percig főztem.
Friss fűszerként petrezselyemzöldet kínálhatunk mellé.
Ovo-lakto vegetáriánusoknak reszelt füstölt sajt illik az ételhez, húsevőknek a csíkokra vágott, füstöltté főzött pulykahús.
Céklás répaleves csirkeaprólékkal
Hozzávalók:
- 1 csokor lila sonkahagyma, vékonyra vágva,
- 2 csokor színes répa karikára vágva,
- 2 közepes cékla csíkokra vágva,
- 2 evőkanál sütő-főző olívaolaj,
- adalékmentes só, ízlés szerint (kb. 3 evőkanál),
- 1 evőkanál szumák,
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika,
- 1 csirke apróléka farháttal, májjal, csirke nyakkal (kívánságra a Duna-Baromfi BT munkatársai így készítik össze),
- víz.
Elkészítése:
A sonkahagymát és a céklát feltettem dinsztelődni a fele sóval. Mikor a cékla kezdett kicsit puhulni, hozzákevertem a répákat, a szumákot és a pirospaprikát. Hagytam dinsztelődni a zöldségeket addig, míg a répa is kicsit puhult.Közben egy másik edényben feltettem 5 liter vizet. Ebbe beletettem a csirke aprólékot a máj kivételével és a só másik felével. Kis lángon hagytam főni egy órát.
Mikor kész lett a hús, hozzákevertem az előre dinsztelt zöldségeket és a csirkemájat. Még 10 percig főttek együtt.
Tálalása:
A kész leveshez vágott petrezselyemzöldet, vékonyra karikázott csípős paprikát, és nyers, száraz cérnametéltet kínáltam.Aki tésztával szereti, a tányérjába tesz a nyers tésztából, majd ráteszi a forró levest és a kiválasztott fűszereket.
Keverés után mire a leves kicsit hűl, a tészta is pont kész.
Babfőzelék:
A fenti képen látható álomszép tallérbabokhoz nem könnyű hozzájutni, mivel egyetlen ember hozza a piacra. Becenevén Babocska Jani. Gyorsan fővő, vékonyhéjú bab, szélmentes, nem puffaszt. Ebből egy kilónyi igen szép mennyiség, mert nagyon megduzzad főzés közben.
Alapnak padlizsánpürét gondoltam, mivel sokkal finomabb, pláne egészségesebb mint a rántás.
Hozzávalók:
- 3 üveg padlizsánpüré,
- 1 kg tallérbab,
- 2 fej fokhagyma, vékonyra szeletelve,
- 2 evőkanál sütő-főző olívaolaj,
- 3 evőkanál adalékmentes só,
- 2 evőkanál füstölt só,
- 1 csokor orosz tárkony levelei,
- frissen őrölt zöldbors ízlés szerint,
- babérlevél,
- 1 evőkanál szumák,
- víz,
- 0,5 kg - 1 kg pulykamell, egyben
Most, hogy leírtam az összetevőket, biztosan neked is feltűnik kedves olvasóm, hogy mind a levesben, mind a főzelékben van szumák. Ennek az az oka, hogy egyre több ember van, aki bizonyos ételeket, összetevőket nehezen emészt. A szumák egyik jó tulajdonsága, hogy könnyíti az emésztést. Nemcsak az ételben, hanem az étel mellé teaként is fogyasztható. Íze enyhén savanykás, kellemes.
Elkészítése:
A pulykamellet annyi vízben ami egy ujjnyira ellepte az összes füstölt sóval, egy darabban, nagyon lassú tűzön, kuktában puhára főztem. Mikor kész lett hagytam kihűlni, majd vékony csíkokra vágtam.A tallérbabot négyszeres vízben só nélkül puhára főztem. A babhoz a babérlevelet és a csokorra kötött tárkonyt tettem a főzővízbe. Az így elkészült bab levét a főzéshez külön leszűrtem.
Míg a bab és a pulyka békésen főttek egy másik edényben két evőkanálnyi olajon a fokhagymát fehéredésig megfuttattam, majd hozzákevertem az olajjal eltett padlizsánpürét és az összes nem füstölt sóval, a borssal és a szumákkal kevergetés közben, lassú tűzön megmelegítettem.
A megmelegített padlizsánpürét felengedtem a bab levével és annyi előre melegített vízzel amitől hígabb főzelék állaga lett. Ekkor belekevertem a babot, újraforraltam és még 5 percig főztem.
Tálalása:
A padlizsános bab elég nehéz étel. Jól esik hozzá emésztés serkentőül egy kevés csípős paprika, pár csepp nyersen eltett paradicsom, vagy kevés tejföl.Friss fűszerként petrezselyemzöldet kínálhatunk mellé.
Ovo-lakto vegetáriánusoknak reszelt füstölt sajt illik az ételhez, húsevőknek a csíkokra vágott, füstöltté főzött pulykahús.
Nincsenek megjegyzések: