Kakasleves - kicsit másképp
Már régóta gondolkodtam azon: kéne egy húslevest főzni, de úgy, hogy valami pikantériát viszek az ízekbe. Mondjuk vicces ötlet volt, mert levest nem tudok főzni. Mire minden belekerül, aminek szerintem kell, már áll benne a kanál többnyire. Egyik barátom szokta mondani: „Különbözőek vagyunk. Van aki szívvel-lélekkel főz, te anyagból.”
Félre a tréfával, valójában egy nagyon egyszerűen elkészíthető leves készült. Az elkészítést különösen egyszerűsítette a technika fejlődése. Részint a szellőző védőfóliák segítségével a zöldségek külső felülete nem szárad össze a tároláskor. Másrészt a piacra többnyire mosottan érkezik a zöldségféle.
A mosást kisebb-nagyobb zöldség és gyümölcsmosó gépekkel végzik még a kisebb családi gazdaságokban is. Ezért a répa, zeller, petrezselyemgyökér hámozása már régóta kimarad az életemből. A zöldségeket egy dörzsölő szivacs és víz segítségével átmosom, az időjárásnak megfelelő méretűre aprítom és ennyi. Ami fontos: mindig ellenőrzött helyről vásárolok. A műtrágya és más növénytermesztési vegyszerek maradványait pont annyira nem szeretem megenni, mint a mesterséges ízesítőket.
Lezártam a kuktát. Azonnal visszavettem alatta kislángra és hagytam 2 órát lassú tűzön főni. Ekkor kivettem a hagymát és a fokhagymát, betettem a kakas mellé a füstölt húst. Visszazártam a kuktát. Főttek együtt még fél órát.
Újra felnyitottam a kuktát, betettem a húsok mellé a zöldségeket. Tetejére csokorba kötve a petrezselymet és a citromos kakukkfüvet. Így főttek még - továbbra is lassú tűzön - 20 percig.
Mikorra készen lett a sonkahálóból kivett kakas húsa egyszerűen leesett a csontokról, a zöldségek meg még kicsit ressek (már nem kemény, de még nem egészen puha) voltak.
A friss zöld kínálatot vágott friss petrezselyemzöld és zellerzöld jelentette. Az erőset is kedvelők számára kevés erős paprikát is tettem az asztalra.
A nagyobb darabokra kockázott főtt zöldségek kifejezetten melegítő hatásúak, ami nemcsak evés közben és közvetlenül utána, hanem hosszú távon érezhető.
Félre a tréfával, valójában egy nagyon egyszerűen elkészíthető leves készült. Az elkészítést különösen egyszerűsítette a technika fejlődése. Részint a szellőző védőfóliák segítségével a zöldségek külső felülete nem szárad össze a tároláskor. Másrészt a piacra többnyire mosottan érkezik a zöldségféle.
A mosást kisebb-nagyobb zöldség és gyümölcsmosó gépekkel végzik még a kisebb családi gazdaságokban is. Ezért a répa, zeller, petrezselyemgyökér hámozása már régóta kimarad az életemből. A zöldségeket egy dörzsölő szivacs és víz segítségével átmosom, az időjárásnak megfelelő méretűre aprítom és ennyi. Ami fontos: mindig ellenőrzött helyről vásárolok. A műtrágya és más növénytermesztési vegyszerek maradványait pont annyira nem szeretem megenni, mint a mesterséges ízesítőket.
Hozzávalók
- 1 db kakas tisztítva, belsőségestől (kb 2 kg),
- 1 szelet füstölt hús - lehet liba, vagy kacsamell de pulykacomb is megfelel,
- 1 kg répa és petrezselyemgyökér felkockázva,
- 0,5 kg apró zeller hasábra vágva,
- 0,5 kg csicsóka felkockázva,
- 2 kisebb pasztinák hasábra vágva,
- 1 fej hagyma egészben,
- 2 gerezd fokhagyma egészben,
- 1 csokor citromos kakukkfű,
- 1 csokor petrezselyemzöld,
- 1 teáskanál libazsír,
- 1 csapott mokkáskanál őrölt pirospaprika,
- 1 teáskanál frissen őrölt zöldbors,
- 1 teáskanál kardamom,
- 1 teáskanál szumák,
- 5 evőkanál adalékmentes parajdi bányasó,
- sonkaháló.
Elkészítése
A libazsírt megmelegítettem a kukta aljában, majd félrehúztam a lángról és belekevertem a paprikát és beletettem az összes sót. Felöntöttem 5 liter vízzel. Visszatettem a tűzre. Óvatosan, hogy könnyű legyen kiemelni beleengedtem a kakast. Mellé tettem a hagymát és a fokhagymát.Lezártam a kuktát. Azonnal visszavettem alatta kislángra és hagytam 2 órát lassú tűzön főni. Ekkor kivettem a hagymát és a fokhagymát, betettem a kakas mellé a füstölt húst. Visszazártam a kuktát. Főttek együtt még fél órát.
Újra felnyitottam a kuktát, betettem a húsok mellé a zöldségeket. Tetejére csokorba kötve a petrezselymet és a citromos kakukkfüvet. Így főttek még - továbbra is lassú tűzön - 20 percig.
Mikorra készen lett a sonkahálóból kivett kakas húsa egyszerűen leesett a csontokról, a zöldségek meg még kicsit ressek (már nem kemény, de még nem egészen puha) voltak.
Tálalás
A húst kényelmesen ehető falatokra vágtam. A zöldségeket leszűrtem. Külön tálból kínáltam a húst, a zöldséget és a leves levét. Csigatésztát főztem mellé.A friss zöld kínálatot vágott friss petrezselyemzöld és zellerzöld jelentette. Az erőset is kedvelők számára kevés erős paprikát is tettem az asztalra.
Tapasztalataink
A füstölt hús és a citromos kakukkfű pikáns, könnyed ízvilágot hozott az ételbe, amely a gazdag beltartalom mellett sem okozott elnehezülést, de bőséges energiával szolgált.A nagyobb darabokra kockázott főtt zöldségek kifejezetten melegítő hatásúak, ami nemcsak evés közben és közvetlenül utána, hanem hosszú távon érezhető.
Nincsenek megjegyzések: