Fehérbab leves füstölt pulykacombbal
Még újév előtt szereztem be igen kedvezményes áron füstölt pulykasonkát. Mert nálunk nem szokás újévre madarat enni, el ne repüljön a szerencse. Azóta békésen pihent, várt a sorára.
Mivel eleve nem önálló ételnek, hanem étel kiegészítőnek szántam, nagyon egyszerű volt elkészíteni. Kb. két liter vízzel feltettem főni, lassú tűzön, lefedve, a húsos kuktába. Aztán elmentem a piacra.
Békésen hagytam főni akkor is mikor visszaértem. Összesen több mint négy órán át főtt. Késznek akkor nyilvánítottam amikor látszott, hogy a csontról kezd hátrahúzódni a hús az alsó combon. Hagytam kicsit hűlni, majd kivettem a húsokat. A levét önzáró jégkockazacskókba mertem. Jó lesz majd, ha valamihez hirtelen füstölt hús íz kell.
A húsokból a csontokat és az inakat simán ki lehet ennyi főzés után húzni. Szeletelés, vagy kockázás előtt érdemes a húst lehűteni. Fóliába tekerten hűtve még szebb szeleteket ad. Vékony pengéjű éles kés kell hozzá.
A felkockázott céklát az összes sóval az összes olajban kezdtem dinsztelni. Mikor már puhult hozzákevertem a hasábokra vágott répát. Mikor a répa is kezdett puhulni félrehúztam a tűzről, hozzákevertem a frissen őrölt fekete hagymamagot, a pici őrölt paprikát. Öntöttem rá annyi előre forrósított vizet, hogy ellepje.
Ezután hozzákevertem a nagyjából megfőtt babot és tönkölyt, majd tettem hozzá még vizet, amivel a víz már az egészet ellepte. Mikor a víz újra forrt lezártam a kuktát és lassú tűzön főztem 15 percig. Ekkorra a répa már átfőtt, de nem puha, a cékla még kellemesen rágható állagú.
Mivel eleve nem önálló ételnek, hanem étel kiegészítőnek szántam, nagyon egyszerű volt elkészíteni. Kb. két liter vízzel feltettem főni, lassú tűzön, lefedve, a húsos kuktába. Aztán elmentem a piacra.
Békésen hagytam főni akkor is mikor visszaértem. Összesen több mint négy órán át főtt. Késznek akkor nyilvánítottam amikor látszott, hogy a csontról kezd hátrahúzódni a hús az alsó combon. Hagytam kicsit hűlni, majd kivettem a húsokat. A levét önzáró jégkockazacskókba mertem. Jó lesz majd, ha valamihez hirtelen füstölt hús íz kell.
A húsokból a csontokat és az inakat simán ki lehet ennyi főzés után húzni. Szeletelés, vagy kockázás előtt érdemes a húst lehűteni. Fóliába tekerten hűtve még szebb szeleteket ad. Vékony pengéjű éles kés kell hozzá.
A leves
A Fényüzér receptek legújabb ételét egészítettem ki a fenti főtt, füstölt hússal.Hozzávalók:
- 1 kg fehérbab (apró, hosszúkás szemű),
- 1 kg szemes tönkölybúza,
- 1 kg színes répa hasábra vágva,
- 2 kg cékla felkockázva,
- 7 evőkanál adalékmentes só (a bab és a tönköly duplára dagad, azért),
- 1 evőkanál fekete hagymamag,
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika,
- 10 evőkanál sütő-főző olívaolaj,
- víz:
- 4,5 liter a babhoz és a tönkölyhöz - ezt teljesen felszívják,
- a többihez tetszés szerint.
Elkészítése:
A babot és a tönkölyt együtt feltettem főni kuktában, áztatás nélkül, só nélkül, kicsivel több mint kétszeres vízben. Forrástól számítva 25 percig főttek.A felkockázott céklát az összes sóval az összes olajban kezdtem dinsztelni. Mikor már puhult hozzákevertem a hasábokra vágott répát. Mikor a répa is kezdett puhulni félrehúztam a tűzről, hozzákevertem a frissen őrölt fekete hagymamagot, a pici őrölt paprikát. Öntöttem rá annyi előre forrósított vizet, hogy ellepje.
Ezután hozzákevertem a nagyjából megfőtt babot és tönkölyt, majd tettem hozzá még vizet, amivel a víz már az egészet ellepte. Mikor a víz újra forrt lezártam a kuktát és lassú tűzön főztem 15 percig. Ekkorra a répa már átfőtt, de nem puha, a cékla még kellemesen rágható állagú.
Nincsenek megjegyzések: