Header Ads

Csirkemell köleses, diós almafőzelékkel



A Fényüzér csapat almafőzelékét egészítettem ki fejenként két kicsi szelet saját gőzében párolódott csirkemell szelettel. Ehhez négy szelet húsonként két evőkanál vizet és kevés sót tettem egy kerámia edény aljába, felmelegítettem.

Beletettem a húst, majd lefedve, a takaréknál is kisebb lángon hagytam párolódni 20 percig. Ekkor megfordítottam, visszatettem a fedőt és még 10 percig hagytam párolódni. (Ha inkább főtt húst szeretnél, több víz kell a hús alá.)

Almafőzelék


Hozzávalók

  • 3,5 kg Jonatán alma, hámozatlanul, kimagozva, felkockázva,
  • 2,5 kg Mutsu alma, hámozatlanul, kimagozva, felkockázva,
  • 2,5 kg csicsóka, az apró szemek egyben, a nagyobbak kényelmes falatra vágva,
  • 2 evőkanál hidegen sajtolt szőlőmag olaj,
  • 4 evőkanál őrölt szegfűszeg,
  • 3 evőkanál szumák,
  • 3 evőkanál őrölt csillagánizs,
  • 1 evőkanál őrölt vaníliabél,
  • 4 evőkanál adalékmentes Parajdi Bányasó,
  • 1 kg köles,
  • 40 dkg dió, ebből 30 dkg apróra vágva, a maradék cikkekben,
  • 4 liter víz.

Elkészítése

A csicsókát pár percre feltettem dinsztelődni az olajra, majd hozzákevertem 3 evőkanál sót és a fűszereket. Ez után ráöntöttem a víz felét előre forrósítva. Hozzákevertem az almákat, lezártam a kuktát.

Felerősítettem a lángot, majd sistergéstől számítva 20 percig főztem takaréklángon.

Kiengedtem a kuktából a gőzt, majd felnyitottam a kuktát. Leszűrtem az almát. Az alma levéhez öntöttem még két liter vizet. Felforraltam. Beletettem egy evőkanálnyi sót, beleöntöttem a kölest. Néha megkevergetve 10 percig főztem.

Félrehúztam a tűzről és fedő alatt hagytam állni 15 percig. Ezalatt teljesen megpuhult és felszívta az összes lét. Míg a köles várakozott az apróra vágott diót kicsit megpirítottam egy serpenyőben, natúr.

Ezután betettem a kuktába a megfőtt almát, a pirított diót és összekevertem. Visszatettem a tűzre, két - három percre, hogy jobban összeérjenek az ízek.

Tálalás

A veganoknak készült dióval megszórt változat mellé tálaltam a húst.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.